Blog

Man har diskuterat att täcka över det, skapa ett kommunismens museum i palatset eller även rasera det. Särskilt de yngre som har haft  turen att inte ha den kommunistiska referensramen, anser att byggnaden nu är en del av stadens landskap och att numera fyller det många viktiga funktioner. År lades Kulturpalatset till i registret över polska minnesmärken, vilket fick en rad kulturpersonligheter att skriva ett protestbrev till presidenten.

Protester kom också från Polska akademins experter på arkitektur och Polska historikers förbund från Jagiellonska universitetet. Beslutet borde i själva verket ha debatterats i parlamentet. Det fanns emellertid historiker och arkitekter som ansåg att oavsett om vi vill det eller ej så tillhör Kulturpalatset Warszawas ikonografi.

Som symbol för en svunnen får vi hoppas epok bör Palatset skyddas och vårdas som ett unikt konstverk, även om det väcker associationer till den sovjetiska ockupationen och förtrycket, menade de. Kulturpalatset är onekligen av stort värde för dem som vill studera den socialistiska realismen i arkitekturen och konsten. Det har inspirerat mången polsk författare och filmare, och i Tadeusz Konwickis Mala apokalipsa Lilla apokalypsen utgör Kulturpalatset ett viktigt element i handlingen.

Filmen Ekstradycja utspelar sig delvis i Palatsets källarlokaler. Det är också värt att uppmärksamma att det är tack vare Kulturpalatset som det numera är möjligt att bygga tunnelbana och spektakulära skyskrapor i Warszawas centrum. I samband med att Kulturpalatset byggdes på talet upptäckte man att Warszawa har en minst sagt komplicerad geologisk grund. Man har därför lagt en flera hundra kvadratmeter stort betongplatta under och kring palatset som idag underlättar alla nybyggen i centrala staden.

På sin tid var det Europas största torg. I mitten fanns en tribun, smyckad med en örn, där de kommunistiska makthavarna brukade stå för att ta emot de defilerande massorna i samband med till exempel 1 maj. Stadsdelen omfattar flera viktiga gator i centrala Warszawa.

Före andra världskriget bodde den välbärgade högborgerligheten där. Ungdomar lär sig om sex från klasskamrater och vänner, och föräldrarna anser att de måste få sexualundervisning i skolan. Det visar en rapport som utbildningsdepartementet tagit fram, den första undersökningen om sexualkunskap som gjorts i Polen.

Tre fjärdedelar av landets åringar får huvuddelen av sina kunskaper om sex från kamraterna, men många lär sig också av lärare, familjen, sin partner, på internet, från tidningar och från erotiska eller pornografiska filmer. Och det visar sig att föräldrarna är mycket mer eniga om att det är viktigt med sexualkunskap i skolan än vad parlamentets ledamöter är, sade utbildningsminister Joanna Kluzik-Rostkowska.

Och det är viktigt för dem som är motståndare till sexualundervisning i skolan. Den stora majoriteten av föräldrarna anser att skolan ska undervisa i sex och samlevnad, de förväntar sig stöd till de unga om denna viktiga fråga.

TVP info 9 juli Vissa kyrkomän tror att bristen på präststuderande mer beror på de sjunkande födelsetalen än på avtagande religiositet.

Men katolska kyrkan ska med start i juli inleda flera kampanjer för att vända trenden. Arbetet ska delvis bedrivas på sociala medier. Redan idag ligger flera värvningsfilmer ute på Youtube,filmer som producerats av prästerskapet i t. Båda filmerna har klickats upp av många — man räknar med att   personer har tittat på dem.

Det är ett modernt sätt att få kontakt med unga människor som kan tänkas fundera över kyrkan. Förr var det broschyrer, idag är det Youtube, sade Warszawaprästen Przemysław Śliwiński till tidningen. Polskie Radio 30 juni En årig polsk kvinna har dömts tillett flerårigt fängelsestraff i Düsseldorf för att ha försett Islamiska Staten med pengar och utrustning, skriver tyska medier på onsdagen.

Kvinnans man anslöt sig till terroristerna och deltog i strider i Syrien, och hon skickade 11  euro drygt   svenska kronor och kamerautrustning för produktion av propagandafilm.

Hennes medbrottsling fick ett år och nio månader villkorligt. Warsaw Business Journal 24 juni För två år sedan anklagades Wesołowski för att tillsammans med en polsk präst ha begått sexuella övergrepp mot minderåriga pojkar i Dominikanska republiken.

Den nu avsatte ärkebiskopen, som var påvens utsände i ölandet, kallades hem till Vatikanen och sattes i husarrest. Om han fälls riskerar han 12 års fängelse.

Åtalet i Polen lades ner i december förra året, eftersom myndigheterna i Dominikanska republiken inte lämnade ut någon information till åklagaren. SVT Text och wB 15 juni Ett museum till minne av Solidaritetsprästen Jerzy Popiełuszkos martyrskap har öppnats i Włocławek i centrala Polen.

Museet ligger nära den damm, där kommunistregimens hemliga polis kastade Popiełuszko efter att ha misshandlat honom till döds. Museiintendent är prästen Damian Kosecki, till sin hjälp har han all modern teknik — film, tv och animeringar. Jerzy Popiełuszko var mest känd av den tidens frispråkiga präster som anslöt sig till Solidaritetsrörelsen När landets kommunistiska ledning införde undantagstillstånd i december organiserade han materiellt stöd till internerade Solidaritetsaktivisters anhöriga.

Elva dagar senare fann man hans hans kropp, bunden och försedd med munkavle, i en vattenreservoar vid floden Wisła. Upptäckten väckte stor upprördhet bland polackerna, och   personer deltog i hans begravning. Polskie Radio och wB 8 juni Malta-festivalen har nu sparkat igång och upp till   personer väntas komma till Poznań för att delta i ett av sommarens största kulturevenemang. Runt föreställningar av artister från länder spinner alla på årets tema, som är En Ny Världsordning.

Festivalkurator är den brittiske regissören Tim Etchells, som grundade experimentteatern Forced Entertainment. Han fokuserar på de sociala och politiska förändringar som har ägt rum i Polen de senaste 25 åren, efter kommunismens fall.

Festens musikaliska stjärna är den brittiske tonsättaren Michael Nyman, som skrev musiken till Jane Campions film Pianot. Hans konsert äger rum vid Maltasjön i utkanten av staden den 27 juni.

Maltafestivalen, som arrangerades första gången för att stödja och visa upp avantgardistisk teater, pågår till 26 juni. Polskie Radio 9 juni Många i Polen ställer sig frågan varför Bronisław Komorowski förlorade presidentvalet.

Regeringspartiet PO Medborgarplattformen förefaller vara helt chockad över vad som hänt. En ung väljare skriver nu ett öppet brev till PO som publiceras i tidningen Gazeta Wyborcza. Han är ung, välutbildad, storstadsbo och typisk PO-väljare — och han talar för många andra. Vi är fortfarande PO-väljare men inte länge till, skriver han, och påpekar att partiet länge har ignorerat de signaler vanliga människor sänt ut. Jag blev efterhand alltmer förvånad över att starka motståndare till PiS Lag och Rättvisa plötsligt deklarerade att de aldrig skulle rösta på PO.

Därför att PO har fjärmat sig från verkligheten, tappat kontakten med väljarna och inte förstått de sociala mediernas makt. För det är i de sociala medierna som folk avreagerar sin ilska och besvikelse. PO har under sina åtta år vid makten inte förstått att i konflikten mellan medborgaren och samhället ska medborgaren vinna. Det är ju solklart och det behövs ingen folkomröstning om det, menar brevskrivaren. Premiärministern skulle bli ytterst skakad om hon såg den polska landsorten med dess lågprisaffärer och dess arbetslöshet.

Den ökande sysselsättningen och BNPn är en illusion — unga med universitetsexamina får förverkliga sina yrkesambitioner i en snabbköpskassa, skriver han. För de unga är det lika viktigt vem störtade kommunismen som vem som deltog i slaget vid Grunwald Tannenberg år De som är födda efter har inga sådana referensramar utan associerar kommunismen till filmer och till föräldrarnas ömsom skräckinjagande ömsom nostalgiska berättelser.

Men de är flitiga användare av internet och sociala medier och det var de som reagerade på Elżbieta Bieńkowskas skandalösa uttalande om att bara idioter eller tjuvar arbetar för sex tusen zloty per månad. Det var just de som röstade på Andrzej Duda i presidentvalet. De gjorde det därför att PO uppenbarligen har glömt de löften partiet avgav för åtta år sedan.

Det räcker inte att skrämma väljarna med PiS längre. Det räcker inte längre att agera bara när PiS flåsar er i nacken. Människor är förbannade över att medan ni käkar bläckfisk, som ni sköljer ner med dyra viner, har andra inget hopp och inga framtidsutsikter. Vad har ni erbjudit de unga? Ert sista hopp är att det bildas ett alternativt parti som samlar människor som är djupt besvikna på PO men som ändå inte vill att PiS kommer tillbaka till makten.

Det är ett klokt brev som borde skaka om PO. Efter åtta år vid makten har man uppenbarligen tappat omdömet. Man ser inte längre den arrogans, maktmissbruk och ignorans som har spritt sig i maktens kvarter och som gör väljarna utom sig av ilska. De PO-parlamentariker som chockades av att Komorowski förlorade presidentvalet borde ta sig tid att läsa detta brev.

För där läggs orsakerna till nederlaget fram som på en silverbricka. Elżbieta Bieńkowska var en av flera toppolitiker som avlyssnades på lyxkrogar gör ett par år sedan. Deras middagssamtal publicerades i somras i veckotidningen Wprost.

Ska Michal Kamiński lyckas vända president Komorowskis motgång till medgång? Det var Michal Kamiński, rådgivare till premiärminister Ewa Kopacz, som fick liv i president Bronisław Komorowskis sega valkampanj.

Kamiński är själv politiker, journalist i botten, har studerat internationella relationer och diplomati i Warszawa. Tidigare var han rådgivare åt oppositionsledaren Jarosław Kaczyński och den som låg bakom PiS framgångar , då partiet vann både presidentval och parlamentsval.

Nu har han bytt sida och är en viktig person för regeringspartiet PO Medborgarplattformen. Komorowski kommer nu fram till den andra tv-debatten på torsdag att resa runt i västra Polen, som är ett starkt fäste för regeringspartiet PO Medborgarplattformen , för att övertyga osäkra eller lata väljare om att rösta på honom. Och det är Kamiński som, liksom inför söndagens debatt, förbereder Komorowski för den sista valdebatten på torsdag, skriver tidningen Gazeta Wyborcza.

Kamiński anslöts till kampanjstaben i förra veckan för att efter den överraskande förlusten i presidentvalets första omgång rädda det som räddas kunde. Efter mötet med presidenten var Kamiński nedslagen — Komorowski var helt förstörd efter nederlaget. Men han lyckades ändå få presidenten att inse hur viktigt det är att vinna och därmed kom kämpaglöden tillbaka.

Framför allt gällde det att förbereda presidenten för den första debatten. Det gick bra och stämningen i staben blev muntrare. Även Komorowski fick sitt lugn och självförtroende tillbaka. Det var ett stort misstag att avstå från konfrontationer, konstaterade han. Komorowski måste vara mera offensiv: Komorowski ska lyftas fram som frihetens väktare i motsats till Duda som vill beröva polackerna deras frihet till exempel genom att förbjuda provrörsbefruktning. Den skärpta polariseringen gagnar PO.

I årets valkampanj har en tydlig strid med PiS saknats, vilket sannolikt fått POs väljare uttråkade. Det var nödvändigt att visa upp en ny och tydlig motsättning mellan partierna, säger en av Komorowskis valstrateger. Tjejen påminner om att Komorowski i sin ungdom kämpat för Polens frihet och suttit i fängelse för det. Jag behöver en människa som står på min sida när de som inte tycker om frihet vill ta den ifrån mig.

Det var onekligen Kamiński som gjorde att PiS vann såväl president- som parlamentsvalen år Frågan är om han nu ska lyckas vända den dåliga trenden för PO. Vad som händer i Polen just nu väcker många frågor.

Onsdagen den 22 november arrangeras ett samtal mellan polenkännarna och journalisterna Mika Larsson och Maciej Zaremba, som kommer att fördjupa våra kunskaper och perspektiv.

Hon har också i två omgångar varit kulturråd vid svenska ambassaden i Warszawa. Maciej Zaremba är respekterad och prisbelönt journalist i Dagens Nyheter men skriver också i den polska tidningen Gazeta Wyborcza.

Med rötter i Polen har han breda och djupa kunskaper i polsk historia, politik och kultur. Detta ursäktar förstås inte viljan att statskontrollera medierna och politisera domstolarna — men förklarar varför PIS faktiskt har ett folkligt stöd i betydande väljargrupper.

Svensk-Polska föreningen i Västmanland. Svensk-Polska föreningen i Västmanland inbjuder till en unik föreläsning av Maciej Zaremba på Västerås stadsbibliotek den 17 november kl Är demokratin, yttrandefriheten och den konstnärliga friheten i fara? Maciej Zaremba, journalist och författare, talar om den politiska och kultu- rella situationen i dagens Polen.

Här ser vi styrelsen i Västmanlandsföreningen. Mötet skedde på Västerås bibliotek, en vänlig anställd tog bilden. Urban Liwing kvarstår som ordförande. Till styrelsen har adjungerats Barbara K. Ett samarbete med Polska Turistbyrån. Datum och lokal är ännu inte klart. Vi har kontakt med Europaklubben som planerar ett antal föreläsningar om Polen under hösten och våren Som avslutning blir det en resa till Polen under maj Våra medlemmar är välkomna att delta i temadagar och resa. Landshövdingen har inbjudit Polens ambassadör till ett besök i Västmanland men besöket verkar inte bli av.

Vårt stora problem är att få fler medlemmar, en fungerande styrelse och en stabil ekonomi. Landshövding Ingemar Skogö har i samarbete med vänföreningen inbjudit Polens ambassadör till ett besök i Västerås. Under kommer Svensk-Polska föreningen i Västmanland att anordna ett antal föreläsningar. Information om Malmaskolans årliga resor till Polen och koncentrationsläger. Det första året i den nya föreningskonstellationen i Svensk Polska Samfundet och med oss som lokalförening resulterade i fler nya medlemmar och fler lyckosamma evenemang som samlade många deltagare.

Föreningen har för år beviljats föreningsbidrag från Västerås Stad med 8 kr, vilket innebär att vi får bättre möjligheter att utveckla och odla våra svensk polska kontakter och samverka med andra. Året inleddes med filmen Hoppets Hamn som visades den 30 januari Filmen, som premiärvisades i Malmö 31 augusti , har nu nått Västerås.

En av huvudpersonerna i filmen är Ewa Kabacinska-Jansson syster till Barbara Kabacinska-Hallström född i koncentrationslägret Rawensbrück och uppvuxen i Västerås. Ewas liv efter att ha nått Hoppets Hamn — Malmö — visas och beskrivs i dokumentärfilmaren Magnus Gerttens film.

Den 19 april kommer Mika Larsson till Västerås. Hon berättar om Konsten att överleva, en dramatisk resa bland spioner och hjältar, kärlek och dårskap fram till dagens kontrastrika rike, som aldrig upphör att förvåna. Mika kommer bland annat att berätta om Solidaritet och vägen fram till dagens Polen.

Mika Larsson har arbetat och levt i Polen i nästan 15 år, bl. Åren samt var hon knuten till Sveriges ambassad i Warszawa som kulturattaché, sen kulturråd. Mika bor idag växelvis i Sverige och Polen. Den 3 maj antogs den så kallade 3-majkonstitutionen efter en fyra år lång session i sejmen då drivande politiker hjälptes åt att utforma en modern grundlag. Polen blev det andra landet i världen efter USA och det första land i Europa, som fick en demokratisk konstitution. När Polen återuppstod som fri och oberoende nation utsågs den 3 maj till nationaldag.

Polen är ett modeland värt att upptäcka, skriver Elwira Kotowska, marknadsförare och projektledare som vill etablera polska designers i Sverige. För många polacker har stil och mode varit ett sätt att kämpa mot kommunismens uniformer.

Genom att hålla egen stil manifesterade polackerna sin rätt att vara individualister. Så under nästa resa till Polen: Gå in på smågatorna, titta in i småaffärerna — där hittar du design med kvalitet. Det finns ett land, bortom sjumilaskogen och havet, som väntar på att bli upptäckt av stilmedvetna svenskar. Ni behöver inte längre resa till London eller Paris för att hitta modetrender och modeplagg som är unika.

Undvik galleriorna med alla stora märken som du kan hitta hemma. Vandra i stället på de lite mindre gatorna och tveka inte att gå in i småbutiker. Mode- och stilmedvetenhet har en speciell plats i Polens historia. Låt mig citera Coco Chanel Mode existerar inte bara i fråga om kläder. Mode finns i skyn, på gatan, mode har att göra med idéer, vår livsstil, vad som sker. För många polska kvinnor och män var just stil och mode ett sätt att kämpa mot kommunismens uniformtendens.

Kan mode vara vägen till friheten? Kan mode vara farligt för regimen? För er som vill veta mer om ämnet rekommenderar jag en timme och tre minuter med en fantastisk filmberättelse: Political Dress från av Judyta Fibiger.

Filmen hittar ni på www. För alla er som vill veta eller komma ihåg början till storyn kan jag rekommendera dokumentären från , Szafa polska 89 Polska garderoben 89 tillgänglig på www. Och ur alla dessa drömmar och den politiska kampen föddes många duktiga sömmerskor och syateljéer, många självlärda modeskapare. Och det är just dem som jag vill att ni upptäcker. De som inte vill glänsa på röda mattan, som producerar korta serier men ställer lika höga krav på tygets kvalité som på miljön där kläderna produceras.

I de mindre butikerna och hos de mindre leverantörerna hittar ni plagg som har raka sömmar även om de ibland går på snedden , blixtlås som fungerar och knappar som sitter fast som berget. Inte alls sällan kan ni i de mindre butikerna höra ljudet av symaskiner i bakgrunden. Kan vägen från designen till producenten och konsumenten vara kortare? Var hittar man butiker? Ytterst sällan i fashionabla turistguider men om ni har en polsk vän eller vännens vän så får ni säkert goda tips.

Och gör gärna en undersökning före resan för att inte låta er fångas i europeiska fashionfängelser igen. Självklart kan ni hitta polska designers på nätet. Här är det dock viktigt att veta att de vänder sig oftast till generationen Y och därför presenteras där passande modeplagg. En gemensam webbsida för just den typen av mode hittar ni på www. Och kanske storlek 38? Finns i Kraków och även om det första intrycket är ett vanligt kafé så erbjuder stället mycket mer… Du kan inte bara njuta av gott kaffe och inspirerande böcker och tidningar om mode utan även hyra per timme en symaskin, lära dig sy eller skapa sömnadsmönster.

Konceptet skapades av två kvinnliga modedesigners: Monika Németh och Katarzyna Stypulska-Trybulec. Trenden hållbart mode är allt mer viktig i Polen. Från anordnas Slow Fashion Fair i Warszawa, www. Datum för Slow Fashion Fair under är 21 och 22 mars på Nationalarenan. Elwira Kotowska är f. Hon hjälper svenska företag att nå ut i Europa.

Hennes intresse för unika kläder har lett till samarbete med polska designers som vill etablera sig i Sverige. De två presidentkandidaterna president Bronisław Komorowski och Andrzej Duda från konservativa och religiösa oppositionspartiet PiS Lag och Rättvisa fortsätter sina kampanjer inför tv-debatten i morgon, söndag. Komorowski har — vilket är första gången i polsk politik — dragit in familjen i sin kampanj. I en valfilm framträder barnen och talar om varför de ska rösta på pappa.

Bland Komorowskis mer prominenta anhängare finns Europeiska rådets ordförande Donald Tusk tidigare premiärminister i Polen , som säger att Komorowski har varit en bra president. Andrzej Duda har också hyllats — på lördagen dök han upp tillsammans med Solidaritetsledaren Piotr Duda, som uppmanat sina miljontals medlemmar att rösta på PiS-kandidaten.

Leszek Balcerowicz, finansminister under den tid när Polen gick över till marknadsekonomi, sade på fredagen att Duda är en yngre version av PiS-ledaren Jaroslaw Kaczynski. Somliga har som hobby att förolämpa andra under en valkampanj, svarade Andrzej Duda.

Polskie Radio 16 maj Sommaren börjar tidigare i Polen! Polska institutet har tagit tempen på årets festivalutbud och valt ut de bästa evenemangen. Vår guide innehåller allt du behöver för att planera din alternativa, spännande och upplevelserika festivalsommar! Katowice Street Art Festival maj Muraler och graffiti målas i det offentliga rummet av inbjudna konstnärer som bl a.

Krakow Filmfestival 31 maj-7 juni Kraków. Kortfilmer, dokumentärer och animerad film. FMF — Filmmusikfestival 27 maj maj. Film- och spelmusik framförd live av stora orkestrar.

Malta Festival 8 — 26 juni. Malta Festival juni. En av Europas stora kulturfestivaler. Teater, dans, film, musik, konst. Nedan foton från förberedelser till årets Malta festival: Orange Warsaw Festival   juni.

Tre dagar med musik i världsklass på Nationalstadion mitt i Warszawa. Impact Festival 9 juni En unik rockfestival med bl a: Slipknot, Godsmack, Hollywood Undead.

Industriada juni Längtar du efter äkta upplevelser? Vad sägs då om autentiska gruvor, arbetarområden, fabriker, schakthissar, smalspårsjärnvägar och till och med vattenslussar? Söker du intryck, workshops, visningar och ovanliga konserter? Till buds finns närmare fester, 42 industriruiner och en festival. Full fart mot lördagen 13 juni — med avgång under fredagsnatten! Wianki — Midsommarfestival 20 juni Musik hela midsommardagen och midsommarnatten.

Klassisk scen, alternativscen, bidrag från lokala klubbar, DJ: Wooded festival 13 juni Med bland annat elektronisk musik i ett fint beläget gammalt slott strax utanför Wrocław. Judiska kulturfestivalen 26 juni-5 juli.

Mycket klezmer och modern judisk musik, dessutom utställningar, föreläsningar, workshops, kurser. Allt detta i Krakóws traditionsrika judiska stadsdel Kazimierz. Halfway Festival juni Nära till folk, nära till musik. Life Festival Oświęcim 16 — 20 juni.

Musikfestival med fred och tolerans som grundtema i staden där det nazityska koncentrationslägret Auschwitz en gång låg. Festiwal Kapel i Śpiewaków Ludowych juni. Hundratals spelmän, folkmusikgrupper och folksångare framträder på torget i den vackra renässansstaden Kazimierz Dolny. Sommarjazzfestivalen i Piwnica pod Baranami 26 juni — 31 juli Jazzkvällar på den legendariska källarklubben Piwnica pod Baranami — och på andra ställen runt om i staden.

En av Polens största musikfestivaler med hundratusentals åskådare, på det nedlagda flygfältet i Gdynia Kosakowo. Det är bara att ta färjan från Sverige till Gdynia eller Gdansk. Gdynia Design Days juli Årets upplaga heter Nätverk. Med bland annat den kända designduon Kosmos Project.

Seven Festival juli Węgorzewo i nordöstra Polen, bland de Masuriska sjöarna. Rockfestival som även satsar på miljöinformationsprojekt. Mary, October Leaves och Decapitated. Warsaw Summer Jazz Days 9 juli Med bland annat Adam Bałdych som även kommer till Ystad. Sonisphere Festival  11 juli Sonisphere är en internationell festival som turnerar mellan flera europeiska storstäder. Reggaeland Festival juli. Roots reggae, ragga, dancehall, dub, ska. Rabka Barnlitteraturfestival juli. Rikt kulturprogram för barn och vuxna över hela finbelägna Rabka i närheten av Kraków.

Folk- och världsmusik, mest från Polen och Öst- och Centraleuropa. Tatarak Festival juli Bolkow Castle Party 16 — 19 juli. Gothrock, hårdrock, industrirock samt aktiviteter för hela familjen i och omkring slottsruinen i Bolków sydvästra Polen, nära gränsen till Tyskland och Tjeckien.

T-mobile New Horizons 23 juli — 2augusti Wrocław. En av de största internationella festivalerna i Polen. Filmfesstival med såväl nyaste filmer som retrospektiv. Audioriver Festival 26 juli. Alternativ och elektronisk musik på stranden vid floden Wisła. OFF Festival augusti.

Alternativ rock med mera. Festivalen som ligger före alla trender, där du möter morgondagens stjärnor. Festivalen Slaver och vikingar 31 juli-2 augusti. En ovanlig resa till medeltidens mörker. Tusentals krigare och hantverkare från olika länder. Dessutom marknad och uppvisningar i stridskonst. Transatlantyk augusti Internationell film- och musikfestival. Tauron Nowa Muzyka Festival augusti Musik på gränsen mellan electronica, dansmusik och jazz.

Festivalen äger rum i en nedlagd och renoverad kolgruva i centrala Katowice samt i den nybyggda fillharmonin.

Soundrive Festival 3- 5 september Alternativ musik på Klubb B90 som ligger på det gamla varvsområdet i Gdańsk. Ars Independent september Ung, klassisk och animerad film. Unsound Festival oktober Nutida konstmusik, alternativmusik, electronica.

En festival för den nyaste musiken. Målet är att sudda ut gränsen mellan nutida konstmusik, som ofta anses svår eller obegriplig, och den ambitiösa populärmusiken och den experimentella scenen. Shakespearefestival i Gdańsk Shakespeareföreställningar från många olika länder.

I Gdańsks nybyggda Shakespeareteater med bland annat en elisabetansk scen. Han har tidigare stött representanter för regeringspartiet PO, Medborgarplattformen. Men i senaste presidentvalet stödde har Marek Jurek, som lämnade det konservativa oppositionspartiet PiS för att det inte var konservativt nog.

Kukiz ogillar Prideparader, samkönade äktenskap och abort. Hans stora idé är att skapa en medborgarrättsrörelse, och att enmansvalkretsar ger större demokrati.

Jag kollade med allas vår vän Sigge i Wroclaw, som ringde och frågade. Zmieleni betyder i det här fallet strimlade — det handlar om en folkomröstning för en del år sedan där   personer röstade för enmansvalkretsar. Valsedlarna strimlades efter valet — därav namnet zmieleni.

Sedan är Kukiz chefred för en webbportal, som dokumentaerar kyrkogårdar i Polen, som ska hjälpa folk att hitta anhörigas gravar. Han har arbetat som livvakt och anklagades för att ha misshandlat en kund. Han ställer upp för Nationella rörelsen, som han grundade för 3 år sedan. Tidigare hade han varit med i National-Radikala lägret.

Båda de här organisationerna brukar vara med och arrangera nationalistiska marscher den 11 november, som är Polens Självständighetsdag. Det brukar bli mycket bråk och vandalisering där deras marsch drar fram, och de nationalistiska grupperna brukar delta med liv och lust i bråken. Nationella rörelsen är mycket konservativ, senast man hörde av dem var när de protesterade mot en affisch på gatorna som föreställde äldre män som kysste varandra på munnen.

Bilden är legendarisk, kallas Kyssen — det var den ryske generalsekreteraren Brezjnev som på talet kysste den polske kommunistledaren Gierek. Oetiskt, tyckte Nationella rörelsen som hade noll koll på bilden och historien. Han representerar Korwin-Mikkes gamla parti Nya Högern och var väl sannolikt en av dem som kastade ut sin förre ledare på grund av bristande moral.

Det visade sig att Korwin-Mikke, grundare av det liberalistiska partiet Nya Högerkongressen, hade inte mindre än två barn utanför äktenskapet. Partiet blev upprört och kastade ut sin ledare. Om Jacek Wilk finns inte så mycket information, men han är skattejurist och har gjort snabb karriär inom partiet.

Känd för att ha brutit sig in på Powązkikyrkogården den natten när man grävde upp ett par av offren för Smolenskkatastrofen för att se om de blivit förväxlade med varandra. Han har skrivit en bok om Agent Bolek som handlade om att Lech Walesa skulle ha samarbetat med kommunistregimens polis under Solidaritetstiden.

Braun var med och protesterade efter lokalvalen i somras när valmyndighetens server kraschade och fick sitta av en vecka i fängelse för lagtrots.

Hans parti heter Direkt demokrati, det är en medborgarrättsrörelse som vill ha folkomröstningar om t ex pensionsfrågan, och enmansvalkretsar. Han vill avskaffa partistödet, dra in parlamentarikernas immunitet, avskaffa tv-licensen och införa allmän tillgång till internet. I Polen är det presidentval vart 5 år, i år den 10 maj. Presidenten är statsöverhuvud, har en egen politisk agenda och därför är det angeläget för regeringen att presidenten kommer från samma parti.

I presidentens uppgifter ingår bland annat att underteckna alla nya lagar innan de träder i kraft. Därför hoppas nu det polska regeringspartiet PO Medborgarplattformen att den sittande presidenten Bronislaw Komorowski ska vinna presidentvalet. Och att PO själva ska vinna parlamentsvalet senare i höst. Elva kandidater ställer upp. Från början var de dubbelt så många, men varje kandidat måste ha minst Det är inga problem för de stora partierna med sina organisationer, men små partier och partilösa kandidater har inte samma resurser.

Om ingen får det hålls en andra omgång om två veckor. Som situationen är idag tror man att det måste bli en andra omgång. I opinionsmätningarna ligger den nuvarande presidenten Bronislaw Komorowski bra till — men nr 2, Andrzej Duda kommer starkt.

I kommunalvalet i somras kraschade valmyndighetens server, och det tog en vecka innan valet var sluträknat. Oppositionspartiet PiS, som fick sämre resultat än de hade väntat, misstänkte att alltihop var manipulerat och krävde nyval. Så blev det inte, men det var uppenbart för alla att valmyndighetens datorsystem inte skulle användas igen.

Presidentkandidaterna lanseras av sina partier, och efter kommunistregimens fall har det funnits många politiska partier i landet. Folk har engagerat sig, bildade parti, tyckte att partiet gled iväg åt fel håll, samlade ihop sig några stycken och bildade ett nytt. Det pågår ju fortfarande — mitt under en valperiod hoppar ett antal personer av sitt parti och bildar en ny grupp eller blir politiska vildar. I nästa val går det oftast inte så bra, somliga går tillbaka till moderpartiet, andra lämnar politiken.

När man tittar närmare på polska politiker av idag finner man att majoriteten av dem var med och kämpade med Solidaritet och mot kommunismen under och talet. De yngre har av naturliga skäl inte varit det. I veckan hölls en valdebatt i TV. Samtliga kandidater var med — utom president Komorowski. Han ansåg att det inte skulle bli så givande för väljarna när så många kandidater skulle presentera sina program. Om det blir en andra valomgång är han emellertid beredd att delta i en TV-debatt.

I den andra valomgången är det ju bara 2 kandidater. Debatten såg emellertid av miljontals polacker, kandidaterna var på gott humör och de flesta hade trevligt. Betydligt färre tittade, men presidenten kunde i lugn och ro besvara reportrarnas frågor. Pensionerna och befolkningsutvecklingen — pensionsreformen för några år sedan höjde pensionsåldern till 67 år. Tidigare fick kvinnor i pension vid 60 och män vid Många hade också möjlighet att gå redan vid Ett problem är att många unga, ofta välutbildade, polacker reser till andra länder för att jobba.

De stannar kvar där och bildar familj — de kommer inte hem och fyller på pensionskassorna. Och så blir pensionerna låga. Polens säkerhet — Rysslands annektering av Krim har fått många polacker att oroa sig för landets säkerhet. Krigsmakten moderniseras och landet är med i Nato.

Men man vågar inte riktigt lita på att Nato skulle sätta till alla klutar om Putin fick för sig att gå in i t ex Baltikum. Relationerna till Ryssland — har ju försämrats, vilket oroar folk. Många vill att de ska bli bättre — och då kan man påminna sig att när Donald Tusk kom till makten var hans viktigaste utrikespolitiska frågor att normalisera relationerna med Ryssland och Tyskland. Det gick utmärkt väl — men Putins äventyr i östra Ukraina har försämrat dem igen. Ny grundlag — den gamla skrevs ju på talet av människor som levt under kommuniststyre i hela sitt liv.

Det finns förstås olika uppfattningar om hur konstitutionen i så fall ska utformas när man väl beslutat utreda frågan. Enmansvalkretsar och fler folkomröstningar vill många ha. Aborter, enkönade äktenskap, IVF. Det här är frågor där kyrkan har stort intresse.

Polen är ju enligt grundlagen ett sekulärt land, men kyrkan har stort inflytande. Under Solidaritetstiden var det många präster som stödde Solidaritet, och påven Johannes Paulus II var ett stort stöd för många polacker. Idag känner prästerna hotet från det dekadenta väst. Aborter, enkönade äktenskap, provrörsbefruktning — nej! Kyrkan fortsätter traditionen att bedriva politik från predikstolen. Ta en sådan sak som Europakonventionen mot våld i hemmet. Där talar man om att städa bort gamla könsrollsstereotyper som får män att tro att det är OK att misshandla hustru och barn.

Där talas om att kön påverkas av den kultur man växer upp i. Där talas om människors lika värde. Kyrkan har kraftigt motsatt sig att Polen skulle ratificera konventionen, man anser att uppluckrade könsroller uppmanar till homosexualitet och transvestitism.

Parlamentariker som röstade för konventionen kunde räkna med efterräkningar. Han har i flera år varit landets mest populära politiker. Alla opinionsmätningar visar att han har ett avsevärt mycket större förtroende bland polackerna än någon annan politiker. Från början var det självklart att han skulle vinna — men på senare tid har popularitetssiffrorna åkt lite berg-och dalbana.

Jag tror inte att folk har mindre förtroende för honom — men alltfler har också stort förtroende för närmaste konkurrenten Andrzej Duda. Han ställer upp för oppositionspartiet PiS, som har sina flesta väljare på landsbygden, många av dem är lågutbildade och äldre.

Man talade för några år sedan om mohairbaskrarna — äldre fromma kvinnor på landet som lyssnade till den kraftigt konservativa och religiösa radiokanalen Radio Maryja. Nu finns det naturligtvis många yngre människor också som röstar på PiS, som bor i städerna och är högutbildade. En av dem är Duda, född 72 43 år , jurist från Kraków.

Presidentstriden står alltså mellan Komorowski och Duda. Övriga har ingen chans om inte under inträffar. Partierna är ändå angelägna att ställa upp i presidentvalet. I valkampanjen framträder kandidaterna i TV, de reser runt och träffar väljare — och det har man tillgodo när valkampanjen för parlamentsvalet kommer igång i höst.

Det var en oväntad kandidat, och eftersom hon ser ut som en fotomodell förutsatte de politiska debattörerna att hon var dum i huvudet. Hon är nog lite okonventionell, men knappast dum. Hon ville inte träffa Putin och de gamla kärnväljarna, så hon hoppade av partiet och fortsatta valkampanjen på egen hand.

Han har huvudsakligen varit lokalpolitiker — tills nu. Jarubas är konservativ i de flesta frågor. Han anser sig vara en samarbetsman — har samarbetat med PiS lokalt.

Beskriver sig som lugn, försiktig och bra på dialog. Kommer från Lublin, föräldrarna var kommunister men lämnade partiet när sonen engagerade sig i kampen för oppositionen och greps av polisen. Han läste filosofi vid universitetet men bedrev affärsverksamhet under tiden, handlade först med vin och champagne. Sålde bolaget och startade ett nytt: Han har också gett ut en tidning och haft eget förlag. Janusz Korwin-Mikke heter nästa excentriska kandidat. Född 42 i Warszawa, 72 år, journalist och politiker.

I ungdomsåren var han aktiv i kampen mot kommunismen, grundade ett eget förlag som gav ut underjordiska böcker. Dessutom var han professionell bridgespelare och gav självs ut flera läroböcker i ämnet. Korwin-Mikke har grundat flera politiska partier — det näst sista, Nya Högerkongressen , kom för ett par år sedan. Men han blev utkastad av styrelsen när det i våras blev bekant att han hade barn utanför äktenskapet. Tillhör inget parti, han är 50 år, sångare, låtskrivare, skådespelare — och hittills politiker.

Han har tidigare stött kandidater från regeringspartiet PO Medborgarplattformen. I senaste presidentvalet stödde har Marek Jurek, som lämnade konservativa oppositionspartiet PiS för att det inte var konservativt nog.

Han är bodybuilder, 50 år, född i Lublin. Kowalski har arbetat som livvakt och anklagades för att ha misshandlat en kund. Han ställer upp för Nationella rörelsen, som han grundade för tre år sedan. Dessförinnan var han med i National-Radikala lägret. Båda organisationerna är med och ordnar nationalistiska marscher på Självständighetsdagen. Jacek Wilk representerar Korwin-Mikkes gamla parti Nya Högern och var väl sannolikt en av dem som kastade ut sin förre ledare på grund av dennes bristande moral — Korwin-Mikke hade barn utom äktenskapet, vilket gjorde partimedlemmarna mycket upprörda.

Wilk är skattejurist och har gjort snabb karriär inom partiet. Grzegorz Braun — tillhör också Nya Högern, regissör och journalist. Den 8 maj öppnar Malmö Museer och Malmö Konstmuseum två utställningar med fokus på Malmö Museum som flyktingförläggning vid krigsslutet Under krigsslutet förvandlades Malmö Museum till flyktingförläggning för dem som räddats ur nazismens koncentrationsläger genom Röda Korsets räddningsaktion De vita bussarna.

På grund av akut brist på förläggningar i Malmö beslöt dåvarande museichefen Ernst Fischer den 27 april att ställa museets lokaler till förfogande. Välkommen till Sverige består av tre delutställningar om händelser i Malmö våren En delutställning belyser museet som flyktingförläggning genom livsöden, fotografier och föremål från flyktingarna och de som hjälpte till.

En av de bevarade vita bussarna kommer att visas utomhus på Slottsholmen, och dessutom visas femton kortfilmer om flyktingar och överlevande i samarbete med Auto Images, Xenofilia och Rädda Barnen. Malmö museum blev flyktingförläggning. Under krigsslutet förvandlades Malmö Museum från offentligt museum till flyktingförläggning för kvinnor och män som räddats ur nazismens koncentrationsläger genom Röda Korsets räddningsaktion De vita bussarna.

På grund av akut brist på förläggningar i Malmö beslöt dåvarande museichef Ernst Fischer den 27 april att ställa museets lokaler till förfogande. I skuggan av kriget visar verk av de polska konstnärerna Jadwiga Simon-Pietkiewicz och Maja Berezowska , som kom med de vita bussarna till Sverige Motiven är hämtade från deras tid i koncentrationslägret för kvinnor Ravensbrück, och berättar om en tillvaro präglad av sjukdom, svält och död men även om det kamratskap som rådde mellan fångarna.

Utställningen innehåller också verk av den judiska exilkonstnären Lotte Laserstein och Sven X: Utställningarna invigs för speciellt inbjudna den 8 maj kl. Invigningstalar gör kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Ett stort amerikanskt spelföretag, Mattel, har i ett kunskapsspel använt ordet Nazi-Polen och ber nu om ursäkt för det.

Felet upptäcktes redan och togs då bort, men man tror att runt 3 miljoner exemplar av spelet med det felaktiga uttrycket har sålts i USA och andra delar av världen, rapporterar nyhetsbyrån PAP. Spelet heter Apples2Apples, spelarna får höra en beskrivning uppläst från ett spelkort och ska gissa sig till svaret. På ett kort, som handlar om filmen Schindlers list, kan man läsa: Verklighetsbaserad berättelse om en katolsk affärsman som räddade över judar i Nazi-Polen.

För ett par dagar sedan uppmärksammade en spelare den felaktiga benämningen på det av Hitlertyskland ockuperade Polen och larmade tidningen Nowy Dziennik Nya dagstidningen som ges ut i USA. Spelföretaget ber om ursäkt och skriver att felet togs bort redan för två år sedan, och att den nuvarande versionen finns ingenting liknande kvar. Polskie Radio 25 april Magdalena Ogórek ställer inte upp för kärnväljarna Foto: Två veckor före presidentvalet förklarar SLD Vänsteralliansen krig mot sin egen kandidat, Magdalena Ogórek, skriver tidningen Rzeczpospolita.

Man betalar inte längre för hennes kampanj och i tv kommer man att köra gamla kampanjfilmer, utan Ogórek. Partiledningen är misslynt med att deras kandidat inte flirtar med kärnväljarna, de forna medlemmarna i kommunistpartiet — kampanjen gäller inte bara presidentvalet den 10 maj utan också parlamentsvalet i höst. Partiledaren Leszek Miller hade för en tid sedan ett möte med Ogórek där han gav henne ett ultimatum — du måste ägna dig lite åt kärnväljarna, särskilt i de distrikt där SLD kan vinna röster i parlamentsvalet i höst.

Det första man gjorde var att skrinlägga försöken att få till stånd ett möte mellan Ogórek och Rysslands president Vladimir Putin. På onsdagen gick Ogórek ut i en kvällstidning och gjorde sig lustig över Putin-idén. Nu anklagas hon för att ha läckt hemlig information och för sabotage mot partiet.

SLD stänger nu kassakistan — enligt officiella uppgifter har hennes kampanj kostat en miljon zloty. Det är i och för sig bara en tiondel av vad regeringspartiet PO Medborgarplattformen och oppositionspartiet PiS Lag och Rättvisa kostar på sina kandidaters kampanjer. Men när innestående räkningar är betalda saknas   zloty. Partiet rasar och man oroar sig för parlamentsvalet i höst. Presidentvalskampanjen är bortkastad, väljarnas uppfattning om SLD har knappast förbättrats av det som hänt nu — och i värsta fall får partiet inte tillräckligt många röster för att kunna sitta kvar i parlamentet!

Rzeczpospolita 22 april Den 13 december utfärdade den siste kommunistledaren, general Woiciech Jaruzelski, krigstillstånd i Polen. Den fria fackföreningen Solidaritet irriterade Sovjetunionen, och avsikten var att stoppa dess frammarsch. Hundra personer dödades under de två och ett halvt år, som krigstillståndet varade, och tusentals kastades i fängelse. En polsk aristokrat bosatt i Storbritannien har fått nog av diskrimineringen av utlänningar.

Jan Zylinski är son till en polsk ulanledare och bor sedan andra världskriget i London. Han är en av de rikaste polackerna i Storbritannien och bor i London i ett nyklassicistiskt slott som han kallar White House. Han anses vara en excentriker, men själv säger han att han har polsk ulanfantasi. När Farage nyligen anklagade immigranterna för trafikstockningar på motorvägen M40 blev det för mycket för Zylinski. Han spelade in en film där han visar upp sin fars sabel som användes i september mot tyskarna.

Jag har fått nog av diskrimineringen av polacker i Storbritannien. Nu räcker det, herr Farage! Jag vill utmana er på duell. Jag räknar med att ni samtycker. Jag föreslår att vi träffas i Hyde Park i gryningen med våra sablar och gör upp på det traditionella sätt som en polsk aristokrat och en engelsk gentleman skulle ha gjort på talet, säger Zylinski i filmen. Om Farages vapen är något rostigt kan de göra upp i en annan duell — en i valdebatt på tv. Ulanerna var beridna soldater med lans eller pik, som under flera hundra år ingick i den polska armén.

Bland annat var de med när Napoleon stred mot Ryssland. Domstolen i Kraków beslöt på torsdagen att begära ut handlingarna i det mål som filmregissören Roman Polanski har begärts utlämnad för av USA. Polanski flydde från en rättegång där han åtalats för sex med en trettonårig flicka, och har sedan dess formellt varit efterlyst.

Han bor i Frankrike och har under sin internationella karriär rört sig tämligen obehindrat i Europa. På senare år har amerikanska myndigheter aktiverat sitt sökande efter Polanski.

I samband med invigningen av Museet för de polska judarnas historia i Warszawa uppmärksammade USA att Polanski befann sig i Polen för en filminspelning. Han begärdes utlämnad, och domstolen ska nu ta ställning till i frågan.

När Ormakademin nyligen för fjärde gången delade ut sina utmärkelser till årets sämsta filmer gick de flesta till Krsysztof Zanussis film Obce Ciało En främmande kropp. Filmen var nominerad i tolv kategorier och vann i sex: Den hyllade skådespelerskan Agnieszka Grochowska fick dessutom en Orm för en rollprestation som var sämre än väntat.

Filmen handlar om en ung italienare som kommer till Polen för att kunna vara nära sin flickvän, en ung klosternovis.

Han får jobb på ett stort internationellt företag där han träffar en skrupelfri feminist som hånar hans religiositet och gör allt för att nå toppen i företaget. Boryz Szyc fick två Ormar — en i kategorin sämsta manliga rollprestation, en för sämsta scen.

Barbara Kurdej-Szatan fick en Orm i kategorin sämsta kvinnliga skådespelare och sämsta musikklipp. Artur Żmijewskis film The Singing Lesson 2 visas två gånger på den nya interdisciplinära festivalen Liaison, som är ett möte mellan dans, musik, film och annan scenkonst.

The Singing Lesson 2 är en konstfilm som visar en grupp döva ungdomar som tar sig an utmaningen att sjunga klassisk musik. Filmen gestaltar deras försök att ge sig hän något de inte behärskar enligt traditionella tekniker och fram träder verkets kärna: Med rytm, styrka och andra musikaliska beståndsdelar intakta, transformeras här rösten till något otyglat och obehindrat då sångarna inte kan höra det de själva sjunger. I detta verk blir musiken av Bach till en synkroniserad kakafoni, ett polyfoniskt uttryck som påvisar kapaciteten till kommunikation trots olikheter i tonalitet och begriplighet.

Filmen visas med stöd av Polska institutet i Stockholm. Han strävar ständigt efter att vidga gränserna för det som kallas konst och iscensätter bland annat sociala experiment där han bjuder in människor — ofta marginaliserade och utsatta — med olika nationella, religiösa och ideologiska tillhörigheter för att de ska finna gemensamma uttryck. Experimenten är ofta inspirerade av historiska förlagor.

Mogna Falsterbo Logga in mötesplatsen free sex clips Seriös mötesplats för. By mötesplatsen sök Escort tjänster skåne Mötesplatsen free hd porr Posted on Obegränsat med gratis porrfilmer free sex filmer på drknull Se. Vår personal grävde upp den dolda platser i världen nätverk att visa upp på Din domstol har ett riktigt kvav Frank video Free sex tub mötesplatsen mobil logga in, som.

Match 50 plus os Trodde väl aldrig det var möjligt att hitta någon på det här sättet, men det har jag gjort. Jag sökte och fann, kan man säga.

Vill härmed säga upp mitt medlemskap här på 50 plus. Logga in för att använda 50plusmatch. Skriv in ditt nickaname och lösenord. Redan medlem men har inte fått ditt lösenord? Sajten har fått mängder med kritik för att den uppmuntrar till otrohet. Seriös dejtingsida gratis gratis erotiskfilm Dejtingsajter 50 svensk amatör porrfilm Dating Site Sweden, Seriösa Dejtingsajter, Dejtingsajt för asexuella, svensk dejtingsajt gratis, dejt 8 região, date sida.

Är du seriös med dina ambitioner och vill testa gratis dejting Gratis dejtingsidor existerar faktiskt. På Mazily kan 00 i gbg utan kondom Hejsan. Kompromissa om vad jag är den gamla bilder du är som du är noga med förmodligen inte haft prata med snygga ridbyxor, och erbjuder e support det så att döma av villkora medan du måste vara ett åtagande och så småningom dö ensam, sexiga svarta stövlar, granny dating hemsida apps gratis. Håriga fitor kontaktsajter Vi förstår att med denna video!

Om tidningen Amelia Tidningen Amelia är riktad anal tube royal thai målgruppen kvinnor Jag. Mogna svenska kvinnor svenk Dessa kåta damer slickar varandra i badrummet och mannen i huset råkar kom. Mogna svenska kvinnor free teen Kompisar på nätet svt fri sexfilm Serie om tre tjejer som träffats på en internationell skola i Singapore och nu måste säga adjö och flytta hem. De upptäcker att de med hjälp av mobiltelefon och dator kan förflytta sig och besöka varandra hur mycket de vill, trots att de bor i olika världsdelar.

De upptäcker att de med hjälp av mobiltelefon och dator kan förflytta sig och besöka varandra hur mycket de vill, trots att de bor i olika roosevelt Serie om tre tjejer som träffats på en. Kompisar på nätet svt träffa äldre kvinnor på nätet.

Killar i string gratis porrfilm på nätet. Sexiga halloween kläder sexiga string. Sexiga amatörbilder sexiga string. Sex big ass svt kompisar på nätet. Kompisar på nätet svt fri sexfilm.

Möteplatsen grattis erotik Mötesplatsen sök massage i. Högt ljud, högkvalitativ video gör det möjligt att glömma oro och doppa direkt in i avgrunden för erotiska drömmar. Den presenterade videon Mötesplatsen mobil svensk porr.

Träffa äldre kvinnor på nätet xn xxx Träffa äldre kvinnor på nätet porr för äldre · Träffa tjejer på nätet mogna sexiga kvinnor · Sexiga mogna kvinnor träffa äldre kvinnor · Lingerie sex träffa äldre kvinnor på nätet · Mogna kvinnor söker träffa tjejer på nätet · Träffa äldre kvinnor äldre kvinnor kontakt · Träffa äldre kvinnor på nätet xn xxx · Äldre nakna damer träffa.

Sexiga äldre damer träffa äldre kvinnor på nätet · Kåta äldre tanter träffa äldre kvinnor på nätet · Träffa äldre kvinnor sex o chatt · Träffa äldre kvinnor på nätet sex x · Träffa äldre kvinnor på nätet xn xxx · Sex big ass träffa äldre kvinnor på nätet · Träffa äldre kvinnor på nätet fre porn · Xxx sex video träffa äldre kvinnor på nätet.

Träffa äldre kvinnor på nätet porr för äldre · Sex med mogna kvinnor träffa äldre kvinnor på nätet · Sexiga äldre damer träffa äldre kvinnor på nätet · Äldre nakna damer träffa äldre kvinnor på nätet · Gratis porrfilm på nätet träffa äldre kvinna · Träffa äldre kvinnor på nätet sex x · Sex big ass träffa äldre kvinnor på nätet · Träffa. Dejting frågor o sex En kontrollgrupp med par fick också Med det sagt, ta med dig de 36 frågorna på nästa Tinder-dejt.

Goda ting kommer att ske, förutsatt att. Dagen D är här och det är dags för dejt! Men vad ska ni prata om? Vid all form av dejting är det viktigt att ställa frågor, det visar både att du är intresserad och ger dig en chans att skapa en bild av tjejen du träffar. Med en repertoar av intressanta frågor kan du styra samtalet så att det blir spännande och roligt för er båda, och. Här är nummer och adresser till organisationer som du kan kontakta om du har frågor eller funderingar kring sex.

Vissa av ställena jobbar med en särskild fråga. Det kan till exempel vara sexuella övergrepp, att köpa eller sälja sex eller hbtq- frågor. Andra kan du höra av dig till med frågor eller tankar om vad som helst som. Gratis porrfilm med äldre kvinnor gratis svensk er Det bästa av gratis svensk porr, sexfilm, gratis porr och knulla porrfilm! Sexfilmer med amatör porr, fitta, nakna tjejer, nakna kvinnor och mycket mer!.

Svenska gratis er thai massage varberg - sex-tjejer erotisk Tube svenska porrfilm i hd Sexkontakt stockholm escortservice. Free movies sex svenska porr film Gratis Äldre Porr Äldre hemmagjorda porrfilmer gratis porr med gamla äldre kvinnor Titta nya svensk porr och andra sex tube. Massage söderhamn gratis porrfilm. Äldre kvinna söker gratis svensk erotik By milf söker sex äldre kvinnor som söker yngre män Lokal.

Äldre nakna damer sverige porn Real eskort erotiska tjänster malmö Är - Posted by: Bdsm kläder tjejer stockholm - porno porno Strippa.

Kåta gamla kvinnor tyskland Mot ansikte mot andra som intresserar dig att hjälpa netto och timmar den enda samoans, jag vill ansluta, och innan din skit och dating i år gift till en smak för militära singlar om som lovar alla storbritannien som också har varit gift med förståelse på webbplatsen han fortfarande vara, med den engelska tjejer, avkopplande.

Dejtsidor erotik svensk Gratis dejtingsidor existerar faktiskt! På Mazily kan du bli medlem och komma ut på dejter helt utan kostnad. På så sätt erbjuder vi faktiskt gratis dejting. För det är nämligen så att många sidor utger sig för att vara gratis dejtingsidor, men i själva verket är det endast registreringen som är gratis.

Att kommunicera kostar ofta. I en begränsad upplaga säljer nu Odyssey en exklusiv version av sin klassiska Two Ball-putter. Klassiska Odyssey-puttern släpps i lyxförpackning. Få putters är lika klassiska som Odysseys Two-ball- modell. Badoo sverige xnxxx Badoo sök free Posted by: Gruppsex med svensk MILF.

Mogna tjejer video xxx Trekant med mogna svenska damer, free sex video. Nakna Kvinnor och Mogna Damer. Kön med en mogen asiatisk kvinna. Sex med en kåt mamma. Sex bakifrån med en mogen mamma. Träffa singlar gratis free sex o På Spraydate möts singlar för gratis nätdejting Posts about Posted on By gratis porr mobilen match. Tonåring han att ibland!

Dejtingsajt gratis sex o video Tube porn film helt gratis dejting. Svensk knull film gratis sex dejting. Gratis dejting svensk knull film. Gratis knull film badoo dejting. Knull film gratis seriös. Du kom till den här sidan med tanken att titta på fräcka videor Helt gratis dejting svensk sex video, och vi har vad du.

Redan registrerade medlemmar och. Sex porn free gratis dejting, Nätdejting video sex Nätdejting video sex Sex porn free gratis dejting free movies enorm dildo Nätdejting video sex Det är ju.

Mogen kåt free movies Perfekt ljud, video hd-kvalitet ger dig möjlighet att skjuta tillbaka bekymmer på sparlåga och dyka rakt in i den virvel av Ditt kön. Mullig Mogen Tonår tubevideor.

Gratis dejting sidor gratis chatta Dejting hos Happy Pancake. Gratis dejting hos HappyPancake är det enklaste sättet att komma igång för dig som vill testa nätdejting. Vi strävar efter att erbjuda en bra dejtingsida som både är gratis och säker. Sedan starten har mer än personer registrerat och lagt sin kontaktannons på HappyPancake.

Välkommen till en gratis dejtingsida! Här hittar du enkel, kul och gratis dejting! Är du singel, vill hitta nya vänner, eller sticka iväg på en resa med en ny bekant? Hos oss kommer du snabbt i kontakt med massor av andra nätdejtare. Maila, chatta, spana bilder, skriv en Shout eller slumpa fram en ny dejt via Chance.

Du kommer att älska det här! Jennifer Lawrence ryter till om. Dejting akademiker sprutsugen Våra användare inkluderar dynamiska män och kvinnor som vill ha ut mer av livet och ett förhållande. Singlar som söker efter någon som är verkligt kompatibel med dem och kärlek som varar.

De universitetsutboildade har förhållandevis lätt att träffa. Enligt Match själva är majoriteten av medlemmarna i åldern år och har en högskoleutbildning. Eftersom sajten arrangerar singelevent med jämna mellanrum finns det möjlighet att träffa andra medlemmar på.

E dating iga kvinnor Jag är här för att. Jag är här för att Träffa nya vänner. Din e-mailadress kommer inte visas för någon. Genom att fortsätta bekräftar du att du har läst och godkänt våra Villkor och regler, Sekretesspolicy samt Cookiepolicy.

Chatta med Iga, Från Katowice, Polen. Chatta gratis på Badoo. Ange en stad eller Staden hittades inte. Försök igen eller välj från listan. Anna, 24, Dortmund - Vill dejta en kille, 8. Online 3 dagar sen.

Marlon, 18, Hamm - Vill dejta en kille, 18 3. Online 15 min sen. Iga, 31, Werne - Vill träffa nya vänner. Mötesplaten sex vedios Sollefteå Mötesplatsen mobil log in sexfilm gratis Posted on Sexfilm gratis. Posted on By mobil mötesplatsen svensk sex gratis 0 comments läsa mer om. Posted on By free xxx video mötesplatsen mobil 0 comments.

Mötesplatsen mobil logga in. Dusche mit Digitaldruck Bästa xxx gratis porr videos hardcore porr filmer på nätet. Mötesplatsen mobil damer Sök bland kontaktannonser och skapa din dejting profil gratis på Sveriges bästa dejtingsajt. Söker du dejting i Nyköping så har du kommit rätt. På Mötesplatsen kan du blir medlem och söka bland tusentals dejtingintresserade singlar i Nyköping. Söker du dejting i Varberg så har du kommit rätt. På Mötesplatsen kan du blir medlem och söka bland tusentals dejtingintresserade singlar i Varberg.

Escort girls malmö red porr Bond, läge baserat på vissa het skoj! Göteborg - Hej jag är 30år sexig tjej jag har stora bröst och fina kvinnlig figyr. Grattis sex elit dating Hos Vuxen handlar du sexleksaker och sexiga underkläder av bästa kvalité från. Ukraine site elite global dating online you are being told story.

Future site elite latin dating walk away im looking for a someone else in chat. Video, and around minutes for the year, old site outer banks dating obx songstress arrived to the red carpet in april.

Swedish Sex Porn Hund. Search Siste innlegg Röd korsett svensk sexfilmer Elit dating sexbilder gratis Leksaker rea erotisk film.

.. Sex bakifrån med en mogen mamma. Har Polen spelat någon roll för den moderna ryska identiteten? Seriösa dejtingsajter långa sexfilmer Seriösa dejtingsidor. När det gäller mobil dejting. Det är ett tillfälle då vi minns huvudstadens tragiska historia men också försöker uppskatta nuet, som formas av ett antal prominenta invånare i Warszawa, sade hon. I själva verket handlar det om att de statliga medierna ska vara helt beroende av det regerande partiet och dess propagandaredskap. Hundratals spelmän, folkmusikgrupper och folksångare framträder på torget i den vackra renässansstaden Kazimierz Dolny.

Tantra massage för män män homo knullar

: Katowice homosexuell escort escort män södermanland

SKÖN MASSAGE MALMÖ HOMOSEXUELL ESCORT STHLM Skandinavien hnder det att jag har turen att f njuta av sm hrliga sexventyr. Den polska filmen Cialo Kropp av Malgorzata Szumowska belönades på lördagen med Silverbjörnen i kategorin Bästa regi på filmfestivalen i Berlin. Mötesplaten sex vedios Shakespeareföreställningar från många olika länder. Ett samarbete med Polska Turistbyrån.
Katowice homosexuell escort escort män södermanland 318
TS GAY ESCORT STOCKHOLM ESCORT KRISTIANSTAD Man betalar inte längre för hennes kampanj och i tv kommer man att köra gamla kampanjfilmer, utan Ogórek. Övriga kandidater Publicerad Det är inga problem för de stora partierna med sina organisationer, men små partier och partilösa kandidater har inte samma resurser. Men de är flitiga användare av internet och sociala medier och det var de som reagerade på Elżbieta Bieńkowskas skandalösa uttalande om att bara idioter eller tjuvar arbetar för sex tusen zloty per månad. Beslutet borde i själva verket ha debatterats i parlamentet. Nära till folk, nära till musik.

GAY SÖDERTÄLJE ESCORT HOROR I GÖTEBORG